کدخبر: ۱۱۷۱
۱۹ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۵۰
چاپ

تقویت تعامل میان دانشگاه و حوزه علمیه در تولید پیام و تدبیر فرهنگی

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری ایلام: از ظرفیت دانشگاهیان و نخبگان برای تحقق تحول فرهنگی پایدار استفاده شود و برای اثرگذاری فرهنگی باید فهم عمیق‌تری از شیوه زندگی جوانان و نیازهای به روز آن ها داشت.

افشین کریمی،در نشست ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان ایلام با تاکید بر ضرورت تحول در شیوه‌های تعامل فرهنگی، اظهار کرد که تجربه بیش از ۴۰ سال اخیر نشان می‌دهد صرف اتکا به رویکردهای دستوری و مناسبت‌محور نتوانسته موجبات نهادینه‌سازی رفتارهای دینی و تقویت سرمایه اجتماعی را فراهم کند.

وی تصریح کرد که برخی اقدامات نه تنها نتیجه مورد انتظار را در پی ندارد، بلکه گاه به دلزدگی و واکنش منفی اقشار جامعه، به ویژه نسل جوان منتهی می‌شود و پیگیری سیاست‌های فرهنگی متکی به سبک زندگی امروزی و نیازهای واقعی قشر مخاطب، پیش‌نیاز موفقیت در حوزه امر به معروف و نهی از منکر است.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری ایلام با ارجاع به تفاوت‌های بین نسلی و سرعت تحولات اجتماعی در استان ایلام تاکید کرد که در گذشته نسل‌هایی داشتیم که براساس آموزه‌های دینی پرورش یافتند و اصول اخلاقی بخش اصلی هویتشان بود، اما امروز با جوانانی روبه‌رو هستیم که زیست، دغدغه و ذائقه آن‌ها تفاوت بنیادین با نسل‌های پیشین دارد.

کریمی بیان کرد که برای اثرگذاری فرهنگی باید فهم عمیق‌تری از شیوه زندگی جوانان، محیط پیرامون آنان، خواسته‌ها و فضای فکری‌شان داشت و متناسب با آن سازوکار پیام‌رسانی را بازتعریف کرد.

وی بر تقویت تعامل میان دانشگاه و حوزه علمیه در تولید پیام و تدبیر فرهنگی تاکید کرد و گفت که خلأ همکاری واقعی و جدی دانشگاهیان و صاحب‌نظران علومی چون جامعه‌شناسی و روان‌شناسی در تدوین راهبردها و سیاست‌های فرهنگی به وضوح احساس می‌شود.

کریمی با تاکید بر این که امر به معروف باید تمام شاخص‌های آرامش روانی، معیشت و کرامت اجتماعی مردم را پوشش دهد، افزود: نمی‌توان انتظار داشت جامعه‌ای که با مشکلات اقتصادی و فشار معیشتی درگیر است، تنها با توصیه‌های دینی مجاب شود و اگر شأن و منزلت مردم و دغدغه‌های اصلی آنان از جمله اشتغال، رفاه و آینده‌نگری‌شان پاس داشته شود، آمادگی پذیرش پیام‌های دینی و اخلاقی نیز تقویت می‌گردد.

معاون استاندار ایلام افزود: امر به معروف باید متناسب با هر گروه اجتماعی، به زبان و ابزار خود آن مجموعه بیان شود، پیام فرهنگی در محیط نمازجمعه متفاوت است با پیام برای جوانان حاضر در معابر عمومی، کافی‌شاپ‌ها و فضاهای نوین شهری. نادیده گرفتن این تفاوت‌ها باعث بی‌اثر شدن برنامه‌ها می‌شود.

وی رویکرد بخشنامه‌ای را مانعی برای شکل‌گیری تحول دانست و تصریح کرد: کار فرهنگی کاری تدریجی و پیچیده است، تنها پیگیری مستمر، بازخوردگیری، تحلیل نتایج و اصلاح دائمی می‌تواند اثربخشی را تضمین کند، سیاست‌گذاری پراکنده، سلیقه‌ای و نمایشی، جامعه را از اهداف دینی و انسانی دور می‌کند.

کریمی با اشاره به اهمیت افزایش ارتباط ستاد امر به معروف با تشکل‌های دانشجویی، اصحاب رسانه، گروه‌های جهادی و نهادهای مدنی، گفت: استفاده هدفمند از فضای مجازی، برگزاری کرسی‌های گفت‌وگو، دعوت از جوانان برای مشارکت فعال و کارآمد ساختن فرآیند نقد اجتماعی، همگی می‌تواند موجبات حرکت به سمت جامعه‌ای مسئولیت‌پذیرتر، آگاه‌تر و منسجم‌تر را فراهم آورد.